Valkenburg aan de Geul houdt ZLSM op de rails

Dit item is verlopen op 31-01-2013.

Het College van burgemeester en wethouders heeft besloten om 10.000 euro beschikbaar te stellen aan de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij.

Aan de steun voor de stoomtrein op de oudste grensoverschrijdende spoorlijn stelt het college de voorwaarde dat de historische lijn Maastricht-Aken wordt gereactiveerd.

Een aantrekkelijk grensoverschrijdend openbaar vervoerssysteem speelt een cruciale rol voor de kansen in de regio. De rechtstreekse lightrailverbinding tussen Maastricht en Aken is noodzakelijk om de grensoverschrijdende samenwerking tussen kennis- en cultuurinstellingen, hoger onderwijs en bedrijfsleven verder te bevorderen. “Een verbetering van het grensoverschrijdend treinvervoer is een ‘ticket to the future’ voor onze regio. Daar moeten we met z’n allen onze koers op zetten.”, aldus burgemeester Martin Eurlings. Voor de ZLSM zou dit betekenen dat de kosten voor het onderhoud van het spoor niet langer voor haar rekening komt, waardoor de exploitatie van de stoomtrein weer in de zwarte cijfers kan komen.

De Provincie heeft besloten om een krediet van 150.000 euro te geven onder voorwaarde dat de gemeenten Simpelveld, Gulpen-Wittem, Kerkrade en Valkenburg aan de Geul samen 50.000 euro voorschieten. Van de gemeente Valkenburg aan de Geul is een bijdrage van 10.000 euro gevraagd.

Begin 2013 stelt de ZLSM samen met de Provincie en betrokken gemeenten een businessplan op om de toekomst van de ZLSM veilig te stellen.