Valkenburg aan de Geul gaat een stap verder!

We willen de schoonste gemeente van Nederland worden!

De gemeente Valkenburg aan de Geul en haar inwoners houden het Limburgse heuvellandschap al jaren zo goed mogelijk zwerfafvalvrij. Vanaf nu doen wij daar een schepje bovenop door onze deelname als focusgemeente aan het Gemeenteprogramma Zwerfafval van NederlandSchoon. Onze ambitie is namelijk groot: We willen de schoonste gemeente van Nederland worden!

De komende jaren wordt er binnen de gemeente op verschillende momenten gecontroleerd op zwerfafval. We starten met de aanpak van zogenaamde snoeproutes, routes tussen school en supermarkt of van winkel naar huis. Zo wordt bijvoorbeeld de route van Stella Maris naar de Aldi en Polfermolen aangepakt. Er heeft inmiddels een schouw van dit gebied plaatsgevonden. Daarnaast wordt op basis- en middelbare scholen educatie aangeboden  over de effecten van zwerfafval op onze omgeving en milieu. Dat gebeurt al sinds enkele jaren en we stimuleren de scholen hiermee door te gaan.

Ook de mogelijkheden om afval tijdens evenementen op te ruimen worden verbeterd. Onze gemeente kent jaarlijks ruim 400 vergunning plichtige evenementen: gemiddeld meer dan één per dag. Ons doel is om deze evenementen een stuk schoner te kunnen beleven.

Verder willen we de komende jaren meer inwoners betrekken bij de strijd tegen zwerfafval. Zo zijn we begonnen om inwoners die vrijwillig zwerfafval verzamelen te benaderen en bij elkaar te brengen om ervaringen uit te wisselen en elkaar te inspireren. Zij hebben een belangrijke voorbeeldfunctie voor anderen en we hopen dat meerdere mensen zich organiseren om gezamenlijk iets te doen tegen zwerfafval. In 2022 vindt er een evaluatie van onze deelname plaats. Wij rekenen erop dat er dan succesvolle resultaten zijn geboekt zodat iedereen kan blijven genieten van al het moois in en rondom Valkenburg aan de Geul.

Nederlandschoon