Rookmelder campagne in Walem

Dit item is verlopen op 29-11-2014.

Rookmelder kan levens redden.

De Brandweer Zuid-Limburg starte in samenwerking met de gemeente Valkenburg aan de Geul een rookmeldercampagne in de dorpskern van Walem.
Brandweer en gemeente hebben gezamenlijk een risico-inventarisatie gemaakt van de hele gemeente en daarbij zijn enkele speerpunten benoemd die extra aandacht behoeven. Een van die speerpunten was de oude dorpskern van Walem waar burgemeester Martin Eurlings hem persoonlijk ophing bij de Fam. Jacobs.

De afgelegen ligging van Walem leidt tot langere aanrijtijden van de brandweer en daarom is het van belang om brand te voorkomen of in ieder geval in een vroegtijdig stadium te ontdekken zodat mensen zichzelf in veiligheid kunnen brengen en de brandweer sneller gealarmeerd wordt.
Brand in woningen vergt jaarlijks gemiddeld 50 doden en ruim 600 ernstig gewonden. Een beginnende brand kan giftige rook veroorzaken die bewoners sluipend vergiftigen.
Want mensen die slapen ruiken niets. Alleen het gehoor werkt nog. Daarom is een rookmelder die geluid maakt zo belangrijk. Het geeft mensen tijd om te vluchten. Een rookmelder kan levens redden.

Daarom ontving iedere woning in Walem een gratis rookmelder die door medewerkers van gemeente en brandweer huis aan huis werden verspreid. Mensen konden bij hun ook terecht voor meer advies over brandveiligheid en indien nodig hulp bij het plaatsen van de rookmelder.