Provincie steunt centrumontwikkeling Valkenburg aan de Geul

Walramplein evenemententerrein, designhotel Pradoe en herontwikkeling Leeuwterrein.

Met de ondertekening van een convenant door burgemeester Martin Eurlings en gedeputeerde Eric Geurts (Stedelijke Ontwikkeling) is de ambitie voor het centrum van Valkenburg nogmaals bekrachtigd. De gemeente wil haar regionale centrumfunctie op toeristisch-economisch gebied ook voor de toekomst stevig verankerd houden. In totaal zal de Provincie Limburg, na realisatie van de resultaten, 2,15 miljoen euro bijdragen. Daar tegenover staat een investering door de gemeente Valkenburg aan de Geul van  ruim 4 miljoen euro en door marktpartijen van ca. 19,5 mln.  

Toeristische hoofdstad van Limburg

Het inrichten van een duurzaam evenemententerrein van 7000m2 en herinrichten openbare ruimte met zowel groen als voldoende parkeergelegenheid moet Valkenburg (o.a. als dè Kerststad van Limburg) blijvend goed bereikbaar maken. De identiteit van Valkenburg als toeristische hoofdstad van Zuid-Limburg en als vestings- en mergelstad wordt versterkt. Dit betekent onder meer het zichtbaar maken van de oude omwalling op het Walramplein en het inrichten van dit plein als evenemententerrein. Daarnaast komt er een toevoeging in het toeristisch aanbod in de vorm van een designhotel in een monumentaal klooster (Pradoegebouw)  en komen middelen beschikbaar voor de  herontwikkeling van het Leeuwterrein.

Wereldwielerstad

Eric Geurts licht toe: “Een toeristische gemeente en wereldwielerstad als Valkenburg moet aantrekkelijk blijven, ook met het oog op de werkgelegenheid (momenteel ruim 3000 arbeidsplaatsen in de toeristische sector). Daarvoor moeten we blijven investeren in openbare ruimte en voorzieningen. Met deze provinciale impuls zullen ook andere partijen aanhaken en investeren. Stilstaan is achteruitgang. De gemeente heeft een forse ambitie op tafel gelegd en daarvoor zelf al een substantieel deel van de benodigde middelen beschikbaar gesteld.”

Martin Eurlings vult aan: “Valkenburg is een bijzondere parel in het Heuvelland, centraal gelegen tussen Heerlen (13km) en Maastricht (12km). Ze is de toeristische hoofdstad van Limburg en onderdeel van de Euregio Maas-Rijn. Valkenburg -met haar Cauberg- is dè locatie voor wielerevenementen en wellness. Ik ben trots op de gerealiseerde plannen tot nu toe en heb alle vertrouwen dat lokale en (inter)nationale marktpartijen inspelen op de verdere ontwikkeling in ons centrum. Daar profiteren niet alleen onze inwoners van, maar ook die van heel Zuid-Limburg en bezoekers van binnen en buiten de Provincie.”

Openingstijden en afspraak maken

Voor veel producten dient u online een afspraak te maken. Controleer of u voor het product van uw keuze een afspraak kunt maken.

Afspraak maken

Meer openingstijden en contactgegevens

Nieuwsbrief bekendmakingen

Wilt u wekelijks per mail bekendmakingen ontvangen van gemeenten, provincies en waterschappen gesorteerd op postcodegebied, interesse en onderwerp?

Maak dan een eigen account aan op de website www.overheid.nl.