Overlast wilde zwijnen gemeente Valkenburg

Advies om honden aan te lijnen vanwege wilde zwijnen. Wandelaars en fietsers wordt geadviseerd op de paden te blijven.

Recentelijk zijn diverse meldingen over waarnemingen van wilde zwijnen in de gemeente Valkenburg ontvangen. Wilde zwijnen komen al enkele jaren voor in deze omgeving en zijn nachtdieren, die van nature schuw zijn en de confrontatie met mensen het liefst uit de weg gaan. De kans op een confrontatie tussen een wild zwijn en een mens is daardoor klein.

Het kan voorkomen dat wilde zwijnen, zeker wanneer er jonge zwijnen zijn, zich kunnen verdedigen wanneer zij worden opgejaagd. Wandelaars, fietsers en zeker honden, die zich buiten de wandelpaden begeven, lopen daarmee een groter risico op een confrontatie met een wild zwijn.

Om te voorkomen dat wild opgejaagd wordt, geldt in de meeste natuurgebieden een aanlijnplicht voor honden en is het voor bezoekers niet toegestaan zich buiten de wandelpaden te begeven.

In sommige gebieden waar nu geen aanlijnplicht geldt, zoals het Geulpark en het Polferbosch, zijn recent wilde zwijnen waargenomen. Wij adviseren hondenbezitters daarom in deze gebieden de honden aangelijnd te houden. Wandelaars en fietsers die deze gebieden bezoeken, wordt met klem geadviseerd op de paden te blijven en de naastgelegen natuur zo min mogelijk te verstoren.

Overlast van wilde zwijnen kunt u melden bij de Gemeente Valkenburg aan de Geul, via het Klant Contact Centrum, te bereiken via telefoonnummer 14 043. De melding zal dan worden doorgegeven aan de lokale Wild Beheer Eenheid. Zij zullen de melding verder afhandelen.