Nieuwe afvalwagen voor Maastricht, Meerssen en Valkenburg aan de Geul

Nauwere samenwerking tussen de gemeenten op het gebied van afvalverwerking.

De gemeenten Maastricht, Valkenburg aan  de Geul en Meerssen gaan nog nauwer samenwerken op het gebied van afvalverwerking. Eén van de uitwerkingen daarvan is een nieuwe afvalwagen die in de drie gemeenten gaat rijden. Deze werd vandaag gepresenteerd door de wethouders Jim Janssen (Maastricht), Remy Meijers (Valkenburg aan de Geul) en Désirée Cortenraede (Meerssen). In totaal gaan vijf nieuwe afvalwagens de weg op. Ze kennen onder meer een grotere laadruimte en hebben meer pk’s dan de oude afvalwagens. Ook zijn de nieuwe wagens milieuvriendelijker.

Binnen de afvalverwerking gaan de drie gemeenten hun beleid zoveel mogelijk op elkaar afstemmen. Zo komt er een plan van aanpak om het afvalbeheer efficiënter en duurzamer te maken. De drie colleges hebben daarvoor 160.000 euro uitgetrokken; 124.000 vanuit Maastricht, Meerssen betaalt ruim 19.000 euro en Valkenburg aan de Geul dik 16.000 euro. Kern van de samenwerking is zoveel mogelijk recycling en zo weinig mogelijk restafval. Maastricht heeft zelfs de ambitie om in 2030 volledig afvalloos te zijn.

Maastricht, Meerssen en Valkenburg werken al sinds 2002 samen op het gebied van afval. Zo is er gezamenlijk beheer van de vier grote milieuparken in de drie gemeenten. De ‘regierol’ van Maastricht binnen het afvalbeleid zal worden uitgebreid. Zo doet Maastricht onder meer al de inzameling van huishoudelijk afval in Meerssen en Valkenburg, waarvoor dus vanaf nu een nieuwe auto zal worden ingezet (zie bijlage).