Extra aandacht voor alcohol onder 18 bij Auw Wieverbal

Dit item is verlopen op 28-02-2014.

‘Ouch ’t Auw Wieverbal wet van NIX18’

Tijdens het Auw Wieverbal in Valkenburg wordt dit jaar veel aandacht besteed om jongeren onder de 18 bewust te maken geen alcohol te drinken. De gemeente haakt samen met de Auw Wieverbalorganisatie en Stichting Mondriaan aan bij de landelijke campagne NIX18. Diverse acties worden hiervoor op touw gezet.

Biertje? Eerst even je ID swipen

Jongeren die tijdens het Auw Wieverbal een biertje of andere alcoholische drank willen bestellen, moeten hiervoor eerst hun identiteitsbewijs laten scannen. Hiervoor worden op drie locaties in het centrum van Valkenburg ‘ID-swipers’ ingezet. Als deze aangeven dat een jongere ouder is dan 18 dan krijgt deze een polsbandje waardoor direct duidelijk is dat de jongere alcohol mag drinken.

Ouch ’t Auw Wieverbal wet van NIX18

De kreet ‘Ouch ’t Auw Wieverbal wet van NIX18’ is de centrale boodschap die op meerdere plaatsen wordt ingezet. Onder andere op een speciale button. Bezoekers van het Auw Wieverbal kunnen vrijwillig een blaastest ondergaan. Als hieruit blijkt dat men niet te veel heeft gedronken krijgt men een ludieke carnavalsbril met slogan als beloning.

Boa’s met NIX18

De boa’s die tijdens het Auw Wieverbal in het centrum aanwezig zijn, dragen hesjes met het bekende NIX18-logo. Zij zullen met jongeren in gesprek gaan over hun drinkgedrag en eventueel leeftijden controleren. Indien nodig zullen zij verbaliserend optreden.

‘Gezellig Auw Wieverbal’

Medewerkers van het Auw Wieverbal en horecaondernemers in Valkenburg zijn door Mondriaan tijdens informatiebijeenkomsten geïnformeerd over het nieuwe alcoholbeleid. De animo onder de ondernemers om hieraan mee te werken is groot. Burgemeester Martin Eurlings is hierover zeer enthousiast: ‘Ons doel is om het alcoholgebruik bij jongeren terug te dringen. Dat kunnen wij niet alleen. Samen met ouders, verenigingen, horeca en het onderwijs willen we daar onze schouders onder zetten. Zowel de Stichting Auw Wieverbal als de horecaondernemers verdienen een groot compliment voor hun positieve bijdragen en ideeën. Met vertrouwen kijk ik uit naar een heel gezellig Auw Wieverbal!’

Actuele info over het Auw Wieverbal 2014 op www.auwwieverbal.nl